3 Aralık 2013 Salı

Kağıthane

20/05/2013

Hergün yazıyorum. Bilginiz vardır herhalde. Benim semtimde Romanlar 50 yıldır yaşıyor. Yani yeni yetişen nesil ve benim yaşımdaki nesilden bahsediyorum. Ya babalarımız? Onlar Kağıthane köyken yıkımlarla buralara sürülmüşler. Yol, su ve elektriğin; altyapının olmadığı bir dönemde gelmişler. O zamanlar her taraf yemyeşil, otlar diz boyu. Buranın adını da her yer çayır olduğundan Çayır Sokak koymuşlar.


Şimdi ismi var ama çayır değil. Ot bile kalmadı, her yer beton yığını. Neyse hikayemize geri dönelim. O dönemlerde yaşanan yıkımdan sonra yeni evli bir kadın da devletin verdiği yerde kendisine ev yapıyor. Yıl 1958. Ve yaşantısını o küçücük evinde sürdürüyor. Çocukları oluyor, büyüyor, evleniyorlar. Torunları oluyor, yine aynı sokakta aynı yer.

Yıl 2005 yıkım kararı veriyor belediye. Gerekçesi bir gecede yapılan gecekondu. Kadın vergi verecek, bütün mahalleden vergi almıyorlar. Neden mi? Yıkacaklar ya ondan. Evraklarını gösteriyor tapu tahsis belgesini gösteriyor. Yok diyorlar, sen burayı işgal ettin diyorlar da başka bir şey demiyorlar. Ve Pito Teyze, yani Hatice Erezbilen bu kadar acıya dayanamayıp bir günde bu dünyadan göçüp gidiyor.

Hemen bir ay sonra evini yıkıyorlar. Verdikleri 4000 lira oğulları ve kızları tarafından bölüşülüyor. Adam başı 400 lira düşüyor. Büyük kızı Yalova Roman Mahallesi'ne taşınıyor. Bir kızı Gültepe Roman Mahallesi'ne. Oğlu benim arsada bulunan barakada. Torunlarından bazısı Çorlu'daki Roman Mahallesine gidiyor. Bazısı da yatılı hurda depolarında kalıyor. 400 lirayla kim ev bulabilir ki? Tek yapacakları diğer Romanlar yanında, barakalarda barınmak.

Fakat iş bununla bitmiyor. Bu seferde gittikleri yerlere kayıtlarını alamıyorlar. ÇÜNKÜ Yeni kayıt sistemine göre kira sözleşmesi, deprem sigortası gibi belgeler lazım. Kayıtlarını yıkılan Roman mahallesi muhtarlığında bırakıp gidiyorlar. Peki okul çağına gelmiş bebekler ne olacak? Onlar da okumayıversin. Okuyup da katip mi olacağınız derdi ya büyüklerimiz, onlar da okuyup da katip mi olacak. Okumayıversinler!

Peki bu kadar darbe yemiş, tanımadığı semtlerde barınmaya çalışan bu insanlar sosyal yardımdan nasıl istifade edecek? Boş ver yararlanamasalar da olur! Bunlara hep olumlu baktık bir de öbür yandan bakalım. İşgalci denilen, bir gecede buraya ev yaptın denilen rahmetli Pito Halaya bir evrak geliyor. 1983 yılından 2000 yılına kadar vergi beyanını verdiğiniz binanın 2000 yılından 2012 yılına kadar ödemediğiniz ev ve bina borcu bilmem şu tarihe kadar ödenmesi, aksi halde faizi ile birlikte ödenmesi...

Bana bu evrakı Gültepe'de oturan kızı verdi. Hani biz bir gecede ev yapmıştık. Bir gecede yaptıysak neden 1983 yılında ev vergisini istiyorlar, deyince yazayım da bilginiz olsun dedim. Yakında evleri yıkılan tüm Romanlara da ev vergisini neden vermiyorsun diye evrak gelirse şaşırmam.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder